BİZE ULAŞIN 0242 243 18 34 - 243 18 44 / 0532 576 35 76- 0532 306 70 07
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

Bilardo Eğitimi

Bilardo da temel unsurlar, temel vuruşlar, fizik, matematik, geometri, psikoloji gibi bir faktörün etkisi olduğunu biliyoruz.

Eğitime başlarken sizlere ilk tavsiyemiz, bilardoyu bir bütün olarak yorumlamaya çalışmanızdır. Aşağıda Açıklamaya çalıştığımız tüm faktörleri uygulayabilmek, hiç birini küçüksemeden önemsemeniz başarı için ön şarttır.

Bilardo da Duruş - Tutuş - Vuruş :
Aşağıda detayları ile açıklamaya çalışacağımız bu temel konu çok önemli. Üzerinde ne kadar çalışma yaparsanız, ne kadar yorum getirirseniz faydalı olacaktır.

Bilardo da Temel Vuruşlar :
Kleps - Sırt - Pike - Masse - Amorti - Brikol gibi adlarla tanıdığımız tüm bu vuruşları sizlere detayları ile açıklayacağız. Bir sporcu klepsleri ile başarılı iken, örneğin pike vuruşları ile başarısız ise masa içinde büyük sorunlar yaşayabilir.

Matematik :
Pratik hesap kabiliyeti olarak da ele alabiliriz matematiği. Topların sürati - tuş hakimiyeti - bir sonraki pozisyon için düşünce ve masa içindeki mesafeler sporcunun pratik hesabının iyi olmasını gerektirir.

Geometri :
Topların, masa üzerinde kalabilecekleri sonsuz pozisyon olduğu gibi sonsuz da farklı açı oluşabilecektir. İşte kendi topunuzu uygun açılara gönderirken, diğer topların kontrolünüde sağlayabilmek için birçok bilgi ve tekniğin yanısıra üstün bir geometri bilgiside gereklidir.

Fizik :
Fiziğin bilardo sporundaki yeri çok önemli. Ancak, teorik anlatımlardan ziyade pratik uygulamada ortaya çıkıyor fizik kuralları. Küre şeklindeki topların kimyevi yapısı da önemli rol oynuyor. Bantların, falso taşıyan ve farklı sürattaki topların reaksiyonu da fiziğin kapsamı içindedir. Ancak, topların çarpışmaları esnasında falso ve sürat kayıpları ya da kazanılan farklı açılardaki fizik ilmi ile ilgili. Vuruş topunda kullanılan farklı noktalar, istekanın 1. topa giriş açısı ve vuruş teknikleri de pratikte fiziği çok önemli kılıyor.

Psikoloji :
Oyundaki başarı için psikoloji ya da güncel yaklaşımla motivasyon da çok önemli bir faktörlerdendir. Yakında sporcu psikoloji ile ilgili detaylı bilgiyi sizlere sunacağız.

Sistem :
Başlangıçta bir matematik kavramı, bir denklem gibi gözüken sistem bilgisi de bilardo sporunda önemli bir yer işgal ediyor.

Bütün bu faktörlere, topların min. ve max. hareket kabileyetlerinin iyi tanınması, artistik vuruşlar dahil tüm vuruş tekniklerinin iyi tatbiki, tüm disiplinlerin iyi bir uygulayıcı olabilmek, kuralların öğrenilmesi gibi bir çok etken daha ilave edilebilir.

Hem oyuna yeni başlayacak olanların, hem de ustaların tüm bu saydığımız faktörlerde eksiklerini gidermeye çalışmaları yani bilardoyu bir bütün olarak kabul etmeleri ilerlemeleri açısından büyük önem taşıyacaktır.

Bir tavsiyede gerçekçilik konusuna örnek vermemiz gerekiyorsa, sporcunun oyundaki şansa dayalı başarılar üzerine gerçekçi olmayan bir yaklaşımla kendini dev aynasında görmesi, ilerlemenin önündeki en büyük engeldir.Genel ortalaması 0,700'ün üzerine çıkmayan bir sporcunun bir veya birkaç maçta 1.000 ortalama oynayarak kendisini bu kalitede görmesi büyük bir hata. Halbuki bu sporcu oyun içindeki hatalarını tespit etmeye ve bu hataları tekrar yapmamaya yönelirse yapılanma çok daha sağlıklı olacaktır.

Duruş : Genel olarak ayakların, vücudun ve kolların pozisyonu olarak tanımlayabiliriz. Önce ayakların pozisyonu ile başlayalım. Sağ elini kullananların sol ayak ve sağ ayak arası 30 - 40 cm. aralık ve 45 derece veya buna yakın açıda olmalı bununla beraber sol ayağın pozisyona bakar istikamette olması gerekir. Bacaklarda kasılma veya gerilme olmayacak şekilde rahat, vücudun ağırlığı da iki ayak üzerinde olmalıdır. Sol el kullananlar bu işlemin tam tersini yapmalıdırlar. Sol kol omuzdan ve beli kırmadan masaya uzanmalı, kol çok gergin olmayacak şekilde bir şey alıyormuşçasına uzatılmalıdır. Istekanın konumu; vücuda çok yakın olmamakla beraber iki kaşımızın ortasında ve burun ile paralel olmalı. Çenemizden 15 - 20 cm. arası bir uzaklık sağlanmalıdır.

Tutuş : Sol ve sağ elin genel olarak kullanımı doğrultusunda bir takım hareketler bütünüdür. Sol el, avuç içi masaya yapışacak şekilde masaya yerleştirilir. İşaret parmağı ile başparmak bir kafes seklinde tutulur. Oluşturulan kafes içinden isteka asırı çıkartılmamalı, çok gevşekte bırakılmamalıdır. Oluşturulan kafes, vuruş çeşidine göre değişir (sırt - kleps - normal vuruş vb.). Öte yandan sol kolun düzlüğü bozulmamalıdır (dirsekten itibaren kırma vb.)

Vuruş : Vuruşun en önemli öğesi istekanın gidip gelme hareketidir (Limage). Bunun sonucu olarak istekayı tutan sağ kolun dirsekle 90 derece açı yapması, sağ elin istekayı ağırlık noktasından kavraması, sağ omuzda hareketsizlik Limage'in düzgün olmasındaki temel şartlardır.

BOWLING ve EKİPMANLARI

ithal profesyonel bowling ve ekipmanları

daha fazla bilgi için bizi arayın!
istek, şikayet ve önerileriniz için bize ulaşın!

Bilardo Tarihi

Bilardonun başlangıç tarihi ile ilgili çok kesin bulgular bulunmamaktadır. Bu konudaki en eski tarih ve iddia, ünlü filazof Anacharsis'in M.Ö. 400'de ...
Devamını Oku

Bilardo Nasıl Oynanır

Amerikan Bilardosu (pool) – 8 Top Amerikan bilardosu bilardonun bugüne kadar gelebilen ilk cepli bilardo çeşitidir. Amerikan bilardosu adından da anlaşılacağı ...
Devamını Oku

Salon Açılış Kural & Standartları

SALONLA İLGİLİ KURALLAR: - Bilardo salonunda en az 2 Bilardo Masası bulunacak. Masaların etrafında bilardo oynamaya engel olmayacak makul bir boşluk ...
Devamını Oku